Thursday, July 5, 2012

Inilah Dia Top Magician Paling Berpengaruh Di Dunia

David Blaine
David Blaine dianggap sebagai salah seorang magician yang pertama kalimenyesuaikan diri dengan selera masa kini di era globalisasi. Ia tampil dengan gaya yang sangat santai dan membawa magic dari atas panggung "turun ke jalan" dengan melakukan street magic. Show yang ia bawakan tidak hanya terfokus pada sang magician semata-mata, tetapi lebih kepada reaksi para penonton saat menyaksikan sebuah magic show berlangsung. Banyak orang yang mengatakan, "Blaine makes magic become 'cool' again".


Val Valentino
Dikenali juga sebagai "magician bertopeng / masked magician". Valentino adalah seorang magician yang membongkar trik-trik luar biasa magician lain dalam sebuah acara televisyen di Fox TV. Konon, Valentino saat ini masih menyembunyikan identiti asalnya, untuk mengelakkan para magician yang marah dan kecewa. Namun, hal-hal yang dilakukan Valentino di televisyen dipercayai mampu meningkatkan apresiasi dan minat masyarakat awam pada dunia magic. Valentino selalu mengatakan, bahawa ia membuka trik magic untuk "mendorong" magician lain mencari trik baru yang benar-benar "fresh" dan berkualiti, demi kemajuan dunia magic


Criss Angel
Christopher Nicholas Sarantakos (lahir 19 Disember 1967; dengan nama Criss Angel) adalah seorang magician dan ilusionis warganegara Amerika Syarikat. Ia juga merupakan seorang pemuzik, ahli melepaskan diri, dan pemain tarikan adegan berbahaya. Ia dikenali melalui sebuah acara TV yang dibawakan olehnya, acara tersebut berjudul Criss Angel Mindfreak. Ia adalah orang Amerika Syarikat keturunan Greece. Criss Angel dibesarkan di East Meadow, Long Island, New York. Criss Angel sempat memaparkan beberapa trik silap mata yang cukup menggoncangkan awam beberapa waktu yang lalu. Salah satunya adalah trik berjalan di atas air yang cukup terkenal, bahkan sempat diadaptasi oleh Deddy Corbuzier ke dalam show-nya beberapa waktu yang lalu. Trik lain adalah levitasi (terbang melayang) dari satu bangunan ke bangunan lain, yang konon dikhabarkan memakai bantuan jin dan ilmu hitam. Namun sebenarnya, semua perkara yang dilakukan oleh Criss Angel ada trik yang sangat rasional dan logik.


Harry Houdini
Lahir di Eirich-Weiss, Houdini lebih dikenali sebagai seorang Escapologist yang sangat briliant. Escapologist adalah kemampuan untuk melepaskan diri dari berbagai bahaya. Salah satu trik Houdini yang paling terkenal adalah "Water Chamber",. Selain memainkan pelbagai trik Escapologist yang sangat gemilang, Houdini juga tampil di pelbagai filem drama dan komedi. Houdini diyakini sebagai perintis yang mampu membawa dunia magic ke dunia entertainment.


David Copperfield
Copperfield muda mulai tampil di atas pentas pada pertengahan tahun 1970-an, dan dikenali sebagai magician yang ranggi dan tampan. Saat magician lain masih melakukan trik menghilangkan pembantu di atas pentas, Copperfield menghilangkan pelbagai objek yang luar biasa besarnya. Salah satu yang paling terkenal adalah show-nya saat menghilangkan Patung Liberty di tahun 1976. Selain itu, menghilangkan pesawat Jet Orient, terbang di Grand Canyon, dan berjalan menembusi tembok China. Tersangat hebatnya, banyak orang yang menganggap Copperfield bekerja sama dengan jin / syaitan, padahal yang ia lakukan adalah memanfaatkan teknologi moden semaksima mungkin.

Doug Henning
Doug Henning adalah magician asal Kanada yang pertama kali mengenakan kostum T-Shirt dan seluar Jeans di atas pentas, meninggalkan kostum formal yang biasa dipakai magician di tempoh sebelumnya. Ia dikenali kerana kemampuannya untukmenggabungkan magic dan seni. Di atas pentas, Henning tak hanya mempertontonkan magic, tapi juga seni tari, seni muzik dan komedi. Henning meninggal tahun 2001 kerana kanser.

Jean Eugene Robert-Houdin
Robert-Houdin lahir di Perancis dan membawa sebuah aliran magic baru yang disebut "salon-magic". Magic yang dibawanya adalah gabungan antara ilusi dan alat-alat berat yang canggih untuk melakukan magic trik, digabungkan dengan teknik kelajuan tangan yang bernas. Ia termasuk magician yang revolusioner, kerana pertama kali memperkenalkan kostum "jas formal" di atas pentas. Sebelumnya, magician selalu identik dengan jubah panjang khas "Merlin" dan kotak peralatan yang besar dan berat. Salah satu show-nya yang paling terkenal adalah saat ia melakukan "bullet catch" / menangkap peluru di Algeria, untuk membuktikan bahawa magic modern Eropah jauh lebih hebat dari magic primitif Afrika.

No comments:

Post a Comment